ВНИМАВАЈТЕ ОПАСНИ ПОЛНИЧНИ ТЕЛЕФОНИ

На сите нас ни се случи. Outе бидете надвор и ќе сфатите дека вашиот телефон е при крај. Особено е вообичаено кога патувате. Областите за чекање на аеродромите честопати имаат групи номади околу местата за излез и електрични ленти.

За жал, измамата наречена „дигање сок“ го прави полнењето на вашиот телефон или таблет ризично. Jackек со сокови се случува кога USB портите или каблите се заразени со малициозен софтвер. Кога ќе го вклучите заразениот кабел или приклучок, измамниците се вклучени. Постојат два различни вида закани. Една од нив е кражба на податоци, и тоа е само како што звучи. Вклучувате оштетена порта или кабел и вашите лозинки или други податоци може да бидат украдени. Вториот е инсталација на малициозен софтвер. Кога ќе се поврзете со приклучокот или кабелот, малициозен софтвер е инсталиран на вашиот уред. Дури и откако ќе го исклучите приклучокот, малициозен софтвер ќе остане на уредот сè додека не го отстраните.

Досега, се чини дека дигањето сок не е раширена практика. Хакерската група „Wallид на овци“ докажа дека е можно, па затоа јавноста треба да биде претпазлива - особено што USB каблите изгледаат безопасно.

Како може да се заштитите?
1. Земете свои Wallидни полначи и car chargers with you when you’re traveling.
2. Не користете жици што се наоѓаат на јавни места.
3. Користете Wallидни полначи, а не станици за полнење преку USB, кога вашиот телефон е слаб.
4. Инвестирајте во преносна батерија и држете ја наполнета во случај на вонредна состојба.
5. Имајте апликација против малициозен софтвер како Malwarebytes на вашите уреди и редовно извршувајте скенови.


Време на објавување: Дек-11-2020