FAʻAETEGA FUAFUAINA O LE TELEFONI

Ua tupu ia tatou uma. Ua e alu ma fealuai ma iloa o lau telefoni o loʻo alu maualalo. E masani ona masani pe a e faimalaga. O nofoaga o loʻo faʻatali ai malae vaʻalele e masani ona iai faʻaputuga o tagata femalagaaʻi i fafo atu ma paoa.

O le mea e leaga ai, o le scam e taʻu o le "sua o le sua" e ono lamatia ai le fafagaina o lau telefoni poʻo le laupapa. O le suaina o sua e tupu pe a fai ua afaina siama i le taulaga poʻo uaea USB. A e sulu i totonu o le uaea ua afaina poʻo le uafu, o loʻo i totonu le au faʻavalea. E 2 ituaiga tau faʻamataʻu. Tasi o le gaoi faʻamaumauga, ma e naʻo le mea e foliga i ai. E te faʻapipiʻi i totonu o se uafu leaga poʻo uaea ma au password poʻo isi faʻamatalaga e mafai ona gaoia. Lona lua o le faʻapipiʻiina o malware. A e fesoʻotaʻi i le uafu poʻo uaea, ua faʻapipiʻi malware i luga o lau masini. Tusa lava pe a uma ona e tuʻui fafo, o le a tumau pea le malware i luga o le masini seʻia e aveʻeseina.

E oʻo mai i le taimi nei, o le suaina o le sua e foliga mai e le o se salalau masani. O le vaega o le hacking a le Wall of Sheep na faamaonia e mafai, o lea e tatau ai i tagata lautele ona faaeteete-aemaise ai lava o uaea USB e foliga mai e le afaina.

Faʻafefea ona e puipuia oe lava?
1.Take lou lava Wall Chargers ma car chargers with you when you’re traveling.
2. Aua le faʻaaogaina ni maea e maua i nofoaga faitele.
3.Use Wall Wall Chargers, ae le o USB tauvaga nofoaga, pe a o lau telefoni e maualalo.
4.Invest i totonu o le feavea o le maa feaveaʻi ma teu ai pili i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi
5.Ia i ai sau anti-malware app pei Malwarebytes i luga o lau masini ma tamoʻe faʻasolosolo taimi uma.


Taimi Post: Tes-11-2020