KUJDES NDIHONI NDRYSHUESIT E RREZIKSH PHM T Telefonit

Na ka ndodhur të gjithëve. Ju jeni jashtë dhe e kuptoni që telefoni juaj po mbaron. Especiallyshtë veçanërisht e zakonshme kur jeni duke udhëtuar. Zonat e pritjes në aeroport shpesh kanë grupe nomadësh rreth pikave të shitjes dhe rripave të energjisë.

Për fat të keq, një mashtrim i quajtur "lëng i ngatërruar" e bën të karikimit të telefonit ose tabletës tuaj të rrezikshme. Lidhja e lëngjeve ndodh kur portet ose kabllot USB janë të infektuara me malware. Kur futeni në kabllon ose portin e infektuar, mashtruesit janë brenda. Ekzistojnë 2 lloje të ndryshme kërcënimesh. Njëra është vjedhja e të dhënave, dhe është vetëm ajo që tingëllon si. Ju futeni në një port ose kabllo të korruptuar dhe fjalëkalimet tuaja ose të dhëna të tjera mund të vidhen. E dyta është instalimi i malware. Kur lidheni me portën ose kabllon, malware është instaluar në pajisjen tuaj. Edhe pasi të hiqni prizën, malware do të qëndrojë në pajisje derisa ta hiqni atë.

Deri më tani, bllokimi i lëngjeve nuk duket të jetë një praktikë e përhapur. Grupi i piraterisë së Murit të Deleve provoi se është e mundur, kështu që publiku duhet të jetë i kujdesshëm - veçanërisht pasi kabllot USB duken të padëmshme.

Si mund ta mbroni veten?
1. Merrni me vete ngarkuesit e murit dhe car chargers with you when you’re traveling.
2. Mos përdorni litarët që gjenden në vende publike.
3. Përdorni Karikuesit e Murit, jo stacionet e karikimit USB, kur telefoni juaj është i ulët.
4. Investoni në një kopje rezervë të baterisë portative dhe mbajeni të ngarkuar në rast emergjence.
5. Keni një aplikacion anti-malware si Malwarebytes në pajisjet tuaja dhe bëni skanime rregullisht.


Koha e postimit: Dhjetor-11-2020